Søndag den 22. april 2018 kl. 15

Grieg Koncert

Frederikssund Gymnasium

Frederikssund Symfoniorkester og Fjordkoret i samarbejde med Foreningen Norden afholder forårskoncert, hvor den norske komponist Edvard Grieg er i centrum i anledningen af, at han i år fylder 175 år.

På Griegs tid var København kulturelt set Skandinaviens vigtigste by. Grieg var meget tit i København, hvor han var en meget populær koncertgiver. De fleste af hans nære venner var danske musikere og komponister, og han giftede sig i 1867 med sin norskfødte kusine, sangerinden Nina Hagerup, der boede i Danmark.

Mens han var ganske ung mødte han i København den norske komponist Richard Nordraak, der fik ham til at interessere sig for norsk folkemusik. Det skulle blive en vigtig del af Griegs musik. Sammen med Nordraak og den danske komponist C.F.E. Hornemann dannede han foreningen Euterpe, der skulle arbejde for den nye nordiske musik. Tidens danske musik var med Niels W. Gade i spidsen ellers orienteret mod syd, mod Leipzig.

Da komponisten J.P.E. Hartmann fyldte 70, holdt Grieg en tale, hvori han roste ham for hans nordiskhed. Grieg fik i øvrigt mange af sine værker udgivet på danske forlag, ligesom tidens store norske forfattere Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson fik deres bøger udgivet på Gyldendal.

Grieg skrev musik til Henrik Ibsens skuespil Peer Gynt, og herfra skal vi bl.a. hører Solveigs sang. Vi skal ligeledes høre hans fantastiske klaverkoncert, der blev skrevet i Søllerød i Danmark i 1869 og førsteopført i Casino Teatret året efter. Denne koncert var en vigtig årsag til, at Grieg blev verdensberømt.

Solist i klaverkoncerten er Elena Koukhar, der er uddannet fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor hun havde José Ribera og Amalie Malling som lærere. Elena Koukhar har givet solokoncerter ind- og udland, bl.a. i Frankrig, Rusland og Israel. Hun er også uddannet organist og er ansat ved Gerlev og Dråby kirker i Jægerspris. 

Ved koncerten opføres også to scener fra Griegs ufuldendte opera ”Olav Trygvason”, der har tekst af Bjørnstjerne Bjørnson, og Landkjenning, der drejer sig om Olav Trygvasons hjemkomst til Norge efter længere tids ophold i udlandet.

Solister er barytonen Piet Larsen og mezzosopranen Elenor Wiman.

Piet Larsen har fået sin sanglige uddannelse hos Susanne Eken og Ole Hedegaard og har studeret videre i Zürich og Wien. Han har sunget flere roller på operascenen, bl.a. Papageno i Mozarts ”Tryllefløjten”, og er i øvrigt også kendt som liedsanger med bl.a.  Schuberts ”Winterreise”. Han er desuden Cand. phil i musik.

Elenor Widman har studeret sang på Nordjysk Musikakademi og Det kongelige Danske Musikkonservatorie med bl.a. Susanne Eken som lærer. Hun har optrådt både i Danmark og i udlandet som operasanger i f.eks. Purcells ”Dido and Aeneas” og som solist i f.eks. Bachs Matthæus Passion og Johannes Passion.

 

Koncerten dirigeres af Bo Davidsen.

 

Billetter a 120 kr. i forsalg hos Thinghøj og ved indgangen. Børn under 14 år halv pris.

Program:

Fællessang

Piae Cantiones: Frydeligt med jubelkor, tekst: Morten Borup

 

Kor

Carl Nielsen: Tit er jeg glad, tekst: B.S. Ingemann

Carl Nielsen: Sænk kun dit hoved’ O blomst, tekst: Johannes Jørgensen

 

Klaver og orkester

Edvard Grieg: Klaverkoncert i a-mol 

Solist: Elena Koukhar

Allegro moderato - Adagio - Allegro moderato molto e marcato

 

Pause

Kor og orkester

Edvard Grieg: "Solvejs sang" fra Peer Gynt, tekst: Henrik Ibsen

Edvard Grieg: "Pinsesalme" fra Peer Gynt, tekst: Henrik Ibsen

Edvard Grieg: "Solvejs vuggesang" fra Peer Gynt, tekst: Henrik Ibsen

 

Kor, solister og orkester

Edvard Grieg: Olav Trygvason, Scene 1 og 2, tekst: Bjørnstjerne Bjørnson

Solister: Piet Larsen og Elenor Wiman

 

Edvard Grieg: Landkjenning, tekst: Bjørnstjerne Bjørnson